Prata med Sverigedemokraterna?

Ska man prata med Sverigedemokraterna?

prata med Sverigedemokraterna
Anna Kinberg Batra

Ett egendomligt gräl har utbrutit mellan partiledarna i den borgerliga alliansen. Anna Kinberg Batra har gjort det ena sensationella utspelet efter det andra. Först sa hon att hon tycker att alliansen ska försöka fälla regeringen med stöd av Sverigedemokraterna genom att lägga en gemensam budget redan i år. Vidare har hon sagt att det faktiskt går att prata med Sverigedemokraterna i riksdagens utskott!

De övriga partiledarna i alliansen är upprörda. Samtliga har ju sedan länge haft som princip att inte föra några samtal, förhandlingar eller liknande med Sverigedemokraterna. Det är väl för de flesta människor ganska egendomligt att olika politiska partier inte kan prata med varandra i parlamentet. Som jag ser det är det just detta som är en parlamentarikers främsta uppgift. Ordet parlament kommer av det franska ordet parla som betyder prata.

Jag tror ibland att vår tids generation av politiker är de mest korkade som någonsin funnits, men kanske har de alltid varit korkade. Alliansen kommer förmodligen aldrig att kunna regera utan stöd från Sverigedemokraterna eller något av de rödgröna.

Jan Björklund säger att han vill ha en alliansregering. Om alliansen tillsammans blir större än ”de rödgröna” så ska alliansen ta över, säger han. Han har inte tänkt igenom detta ordentligt. Frågan är om alliansen tillsammans blir större än Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna.

För att kunna ha regeringsmakten måste man få igenom sin budget i riksdagen. Låt oss anta att alliansen tillsammans blir större än de rödgröna efter nästa val och de rödgröna avstår från att lägga en gemensam budget (gör de det?).

Vid budgetomröstning i riksdagen kommer det att stå mellan Socialdemokraternas budget och alliansens. Om Sverigedemokraterna då väljer att rösta på Socialdemokraternas budget vinner ju den om de två partierna tillsammans har fler mandat än alliansen. Det är alltså högst osannolikt att alliansen ska kunna regera utan stöd från Sverigedemokraterna överhuvudtaget. Titta bara på opinionsmätningar och lägg ihop. Konstigt att inte Björklund och de övriga klarar det.

Lämna en kommentar