Stefan Löfven talar om folks oro

Stefan Löfven
Stefan Löfven

I en intervju i DN säger statsministern att ”de etablerade partierna har misslyckats med att fånga folks oro”. Han menar att det är förklaringen till nationalistiska och populistiska partiers framgång.

Han erkänner alltså att även hans eget parti har gjort misstag. Misstaget består av att de inte har förstått att människor är oroliga. ”Vi ska inte tala om folk eller till folk utan från folk, så som folk uppfattar det” och ”Människor måste på riktigt uppfatta att vi ser deras oro och att vi tar den på allvar” säger han.

Som jag ser det är hans misstag att han inte vill se att många människor har en annan åsikt när det gäller invandring. Detta att avfärda människors åsikter med att de är oroliga, ibland t o m att de har en fobi, är det stora misstaget. När han gör det har han precis det nedlåtande elitistiska tänkande han påstår sig vilja undvika.

Många anser att invandringen leder till stora problem. Detta är en åsikt som kan baseras på många olika saker. Kunskap om hur världen ser ut som bygger på de iakttagelser vi gör, egoism, fördomar och diverse olika idéer. Men åsikt är det. Man kan inte bara avfärda folks åsikter med att de är oroliga eller okunniga. Då har man definitivt ett nedlåtande elitperspektiv.

Naturligtvis beror inte alla samhällsproblem på invandringen. Är det verkligen någon som har sagt det?

Lämna en kommentar